Műszaki specifikációk

A szünetmentes tápellátás alapelveit itt foglaljuk össze misztifikáció és marketingmentesen.

„Az egyetlen készülék, ami akkor is ráz, ha nincs bedugva!”

„A legnehezebb számítástechnikai eszköz”

Kimeneti jelalakok


Kvázi szinusz; step-wave; lépcsős színusz; módosított szinusz

Lépcső alakkal közelíti a szinusz görbét. A kapcsoló üzemű tápegységek működnek vele és az ohmikus terhelések is (világítás, fűtés). A villamos motorok viszont vagy egyáltalán nem, vagy nagyon rossz hatásfokkal. Fénycsövek, energiatakarékos égők nem működnek ilyennel.

Szinuszos

A kimeneti jelalak szinusz görbét mutat, tehát olyan, mint az eredeti. Mindenfajta terhelés működik vele.

FONTOS!

Aki azt mondja, hogy a kvázi szinuszos UPS jó a keringető szivattyúhoz, az hazudik.

Részletesen a következő történik ugyanis: az induktív terhelés csak a ferde jelalak alatti területet tudja hasznosítani, tehát a teljes energiaérték kb 10%-át. Ez vagy elindítja a motort, vagy nem, vagy a másik irányba. A szünetmentes csak rugdossa a szivattyút, és nem pedig hajtja, ettől van a furcsa hangja (amire sokan azt mondják, hogy üzemszerű). A ferde jelalakot vízszintes rész követi, amely egy fűtőellenállást csinál a szivattyú tekercséből. Na ez mindenképpen jót tesz neki, ugye?

Akkumlátoros üzemmódban (áramszünet idején) tehát a szivattyú leéghet (ez nem marketing, tehát valós veszély), a kiérkező tűzoltók pedig vígan kezdenek el fröcskölni, hiszen azt hiszik, hogy nincs a házban áram. Ja, csak a szünetmentesben! Nem kívánom senkinek, hogy olyan tűzoltóval találkozzon, akit szünetmentes rázott meg. Az nagyon morcos, vagy nagyon mozdulatlan…

A másik eset, amikor a megzavarodott szivattyú leégeti a csodálatos UPS-t. A történet vége ugyanaz, mint az előzőé. Füst és siralom.

A szomorú az, hogy aki UPS-t árul az ezeket tudja, mégis párezer forintért azt állítja, hogy „Jó az úgy, úgyis csak áramszünetkor búg annyira.” Tényleg, az embernek nem elég gond hogy áramszünet van, tetézze a bajt füsttel is. HÁT EZ NEM VICCES.

A valóság az, hogy szervizünk találkozott már több leégett szivattyúval és emiatt leégett UPS-sel is. A megoldás: szinuszos UPS. (pont).

 

Működési elvek


Off-line vagy Passive standby

A kimeneti áramot egy szűrőn keresztül a bemeneti áram táplálja. Ha a bemeneti áram nem megfelelő, az akkumlátoros táplálás bekapcsol és ez biztosítja a kimenő áramot. A kapcsolás időt vesz igénybe, de a kapcsoló üzemű tápok erre általában érzéketlenek.

Szivattyúkhoz, kazánokhoz is jó megoldás.

Line-Interaktív

Hasonló az előzőhöz, de jobb működés.

A kimeneti áramot egy szűrőn és egy feszültségszabályzón keresztül a bemeneti áram táplálja. Ha a bemeneti áram nem megfelelő, az akkumlátoros táplálás bekapcsol és ez biztosítja a kimenő áramot. A kapcsolás időt vesz igénybe, de lényegesen kevesebbet. A kapcsoló üzemű tápok erre általában érzéketlenek.

Szivattyúkhoz, kazánokhoz is jó megoldás.

Dupla konverziós vagy On-line

A bemeneti áram tölti az akkumlátort, ami táplálja a kimeneti áramot. Így a két áramkör egymástól teljesen elkülönül, teljesen leválasztott.

A kimenet teljesen folyamatos.

Szivattyúkhoz, kazánokhoz is jó megoldás.

Hidegindíthatóság


A hidegintíthatóság a szünetmentes tápegységek egy tulajdonsága, amivel vagy rendelkeznek, vagy nem. Azt jelenti, hogy a szünetmentes tápegység kimeneti oldalát feszültség alá tudjuk-e helyezni anélkül, hogy a tápegység maga kapjon áramot.

A tápegység saját fenntartó áramköreinek beindítása nem mindig a saját akkuról történik – a gyártók saját belátása szerint.

A hidegindítható UPS-t viszont betehetem a csomagtartóba kikapcsolt állapotban, és bármelyik erdőben tudok TV-t nézni.

 

Gyakori problémák


Ráz

Sűrűn előfordul, hogy a szünetmentes tápellátású eszközök külső borítása gyengén ráz (akár 110V mérhető a borítás és a földelés között). Ennek a problémának a megoldása szakember dolga és sürgős is (hiszen vannak feszültség-túlérzékeny embertársaink). Általában földelési probléma szokta eredeztetni.

Hűtés-fűtés

Az UPS-ek akkumulátorainak élettartama nagyban függ a használati körülményektől. Az optimális tárolási és működési hőmérséklet 25°C.

Értesítés

Mit ér a szünetmentes, ha nem uralják? Fontos, hogy az áramkimaradást követő automatikus szoftveres reakciók ne vegyék át a hatalmat a rendszer felett. A rendszergazda, vagy más üzemeltető értesítése alapvető fontosságú.

 

Rövidítések


EPO

Emergency Power Off – Vészleállító áramkör

Azokat a szünetmentes tápegységeket, amik ilyennel rendelkeznek, távolról 2 szál vezetékkel ki lehet kapcsolni.

Általában a tűzoltók szokták elrendelni, hogy ilyennel kell-e rendelkeznie az épületben kiépített erősáramú hálózatnak – végül is ők tartják a slagot a konnektorokra…

 

C13 dugalj: 10A áramerősségig terhelhető (anya)csatlakozó, ami így néz ki:

C14 dugalj: 10A áramerősségig terhelhető (apa)csatlakozó, ami így néz ki:

C19 dugalj: 16A áramerősségig terhelhető (anya)csatlakozó, ami így néz ki:

C20 dugalj: 16A áramerősségig terhelhető (apa)csatlakozó, ami így néz ki: